Kuchnia japońska w zasięgu ręki

3 min czytania

Kuchnia japońska w zasięgu ręki

Kuchnie odległych krajów takich jak Japonia od lat wzbudzają zainteresowanie wśród konsumentów. Kiedyś informacje na temat odległych dla nas potraw pozyskiwaliśmy z literatury lub programów podróżniczych. Na szczęście wraz z rozwojem gastronomii w Polsce, zaczęły pojawiać się nowe miejsca na mapie, specjalizujące się w kuchni danego kraju. Dzięki temu sushi w Warszawie nie jest już dla nas niczym dziwnym, a jego smak często nie odbiega od tego przygotowywanego w Japonii.

Potrawy charakterystyczne dla kuchni japońskiej

Kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Nie bez powodu otrzymała taki tytuł. To co ją charakteryzuje to duże ilości ryb i owoców morza, które są źródłem korzystnych dla naszego zdrowia kwasów omega 3. Nie brakuje w niej również dużej ilości warzyw. Podstawę każdego dania w kuchni japońskiej niemal zawsze stanowi ryż lub inny produkt pochodzący z tego surowca taki jak np. makaron ryżowy.

Zupy w kuchni japońskiej

Niemal każda restauracja japońska ma w swojej ofercie zupy. Są one bardzo charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Ostatnio w krajach europejskich popularność zdobywa ramen nazywany przed niektóry japońskim rosołem. Ciekawostką jest to, że ramen wywodzi się z kuchni chińskiej, a popularność w Japonii zdobył dopiero po II wojnie światowej i szybko wpisał się na dobre w kulturę mieszkańców tego kraju.

Sposób przygotowania japońskich zup znacząco różni się od tego znanego z kuchni krajów europejskich. Wyróżniającą cechą jest ich sposób podania. Poszczególne składniki zupy układa się w miseczkach i dopiero wtedy zalewa wywarem. Dodatkowo zup nie zagęszcza się śmietanka oraz mąką tak jak to ma miejsce w Polsce.

Tempura to taka japońska panierka. Charakteryzuje się ona niezwykłą kruchością i delikatnością. W kraju kwitnącej wiśni w tempurze przygotowuje się niemal wszystko, począwszy od mięs oraz krewetek, a kończąc na warzywach. Tempurę przygotowuje się z wody, mąki pszennej i kukurydzianej. Następnie w tak przygotowanym cieście macza się dowolny produkt i smaży na tłuszczu.

Sushi - flagowe japońskie danie

Najbardziej znaną na całym świecie japońską potrawą jest sushi. Podstawę dania stanowi krótkoziarnisty ryż. Odpowiednio dobrana odmiana ryżu gwarantuje najlepszy smak oraz wygląd całego dania. Oprócz ryżu do sushi stosuje się takie dodatki jak łosoś, owoce morza oraz warzywa. Niektóre odmiany sushi są dodatkowo owijane wodorostami nori.

Gdzie zjeść sushi w Warszawie?

W Polsce istnieje wiele miejsc gdzie można zjeść dobrej jakości japońskie sushi przygotowane według tradycyjnej japońskiej receptury. Sushi w Warszawie można zjeść w wielu miejscach. Lokale oferujące to pyszne japońskiej danie znajdują się w niemal każdej warszawskiej dzielnicy. Sushi jest na tyle popularne wśród warszawiaków, że można je znaleźć również w centrach handlowych.

Kuchnia japońska cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Na fali tej popularności powstaje coraz więcej lokali oferujących ramen lub sushi dzięki czemu można spróbować tych pysznych dań bez potrzeby przemierzania całego świata.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktykrakowa_kf