Ryby w kuchni ukraińskiej. Dlaczego są tak popularne?

Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Eksperci zalecają ich spożycie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Sięgamy po nie jednak bardzo rzadko, a najczęstszym powodem jest brak pomysłu na ich podanie. Ryba w kuchni ukraińskiej jest nieodłącznym elementem tradycji, dlatego powstało tak wiele różnych wariantów jej serwowania.

Bogactwo z wód morskich

Dzięki temu, że Ukraina ma dostęp do Morza Czarnego i Morza Azowskiego, tutejsi mieszkańcy bardzo często sięgają po ryby morskie. Te wspaniałe warunki geograficzne umożliwiają Ukraińcom na tworzenie coraz to nowszych propozycji ich przyrządzania. Co zatem kryje się w ukraińskich morzach?

Sudak (sandacz) to ryba, którą złowić możemy w Morzu Azowskim. Jest rybą bardzo delikatną i niskokaloryczną, idealnie więc sprawdzi się u osób, które dbają o linię. Dla tych, którzy nie muszą kontrolować ilości spożytych kalorii, świetnym wyborem będzie przygotowanie sandacza w panierce z serem. W związku z tym, że podstawą diety każdego Ukraińca jest pieczywo oraz kasze, ryby są pokarmem, który świetnie pasuje do tych produktów.

Kolejną propozycją morskich ryb jest znana wszystkim makrela, która występuje w Morzu Czarnym. Najczęściej spożywa się ją wędzoną w towarzystwie buraczków i kawioru. Takie połączenie to prawdziwy majstersztyk. Te dwa składniki pozwolą na urozmaicenie i wyciągnięcie smaku z tej wspaniałej ryby.

Słodkowodne, ukraińskie rarytasy

Oprócz dostępu do dwóch mórz, Ukraina może poszczycić się także wieloma wodami słodkowodnymi. To właśnie w Dnieprze, przepływającym przez trzy państwa: Rosję, Białoruś i Ukrainę, wyławiane są najczęściej ,,ryby-olbrzymy”. Choć ogromne ryby to rzadkość i prawdziwe szczęście wędkarskie, Ukraińcy nie serwują ich na swoich stołach. Natomiast mogą się poszczycić setkami mniejszych gatunków ryb w swoich akwenach. Najchętniej sięgają po karpie, jesiotry, liny, płotki. Propozycją podania jednej z nich jest ryba po ukraińsku z pieczonymi warzywami. To wspaniała alternatywa dla ryby smażonej na grillu.

Suszone ryby - wersja produktu, którą polubi każdy

Największą popularnością jednak cieszą się suszone ryby. Mieszkańcy Ukrainy tak bardzo pokochali ten sposób obróbki ryb, że suszą każdy możliwy gatunek, zarówno słodkowodny, jak i morski. Dlatego też przechodząc przez miejscowe bazary natkniemy się na setki, jeśli nie tysiące wysuszonych ryb. Suszone ryby są idealnym rozwiązaniem na przekąskę do piwa.

Aby móc spróbować suszonych ryb znad Dniepru, Morza Czarnego lub Azowskiego warto przejrzeć ofertę sklepu z towarem wprost z Ukrainy https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/suszone-ryby/, który oferuje ogromny wybór pysznych, regionalnych przekąsek.

Suszone ryby

Dlaczego właśnie suszone ryby, nasi sąsiedzi pokochali tak bardzo? Dzięki temu, że suszenie ryb jest najprostszym istniejącym sposobem jej przyrządzenia. Jak przygotować suszoną rybę? Wystarczy ją posolić i odstawić w suchym, ale dobrze wentylowanym miejscu. Przepis ten nie jest zbyt skomplikowany i to właśnie spowodowało, że Ukraińcy tak ochoczo suszą swoje ryby.

Kultura spożywania tej przekąski jest tak popularna jak u nas jedzenie chipsów. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia ich przysmaku, jest to pewnego rodzaju produkt pierwszej potrzeby. Nic dziwnego, świetnie nadaje się do piwa, czy też jako zakąska do wódki. Prawdziwi koneserzy przyrządzają z niej także wspaniałe zupy.

Jeśli masz ochotę spróbować jak smakuje przysmak zza wschodniej możesz udać się do sklepu Best Market w Krakowie, który w swoim asortymencie posiada szeroki wachlarz gatunków suszonych ryb. Wyspecjalizowani pracownicy pomogą dobrać Ci najlepsze gatunki ryb, a także zaproponują ciekawe rozwiązania na podanie tej przekąski.

Jeśli jednak nie możesz zjawić się stacjonarnie, zachęcamy do zapoznania się z ofertą internetową jaką przygotował ten market ukraiński. Tu poznasz nowe smaki lub zaopatrzysz się w swoje ulubione i znane Ci towary.