Przedświąteczny karp znów na rondzie Mogilskim - darmowe porcje dla krakowian

W przedświąteczny klimat Krakowa wprowadza zapach smażonego karpia i kolejki na rondzie Mogilskim. Organizatorzy zapraszali mieszkańców na poczęstunek w kilku punktach miasta, a najbliższa akcja odbyła się tego dnia o godzinie 16.00.
- Jak wyglądała akcja “Przedświąteczny karp dla Krakowa”
- Kto przygotował poczęstunek i jak duże było zainteresowanie
- Co to znaczy dla mieszkańca
Jak wyglądała akcja “Przedświąteczny karp dla Krakowa”
Wydarzenie odbyło się w ramach cyklu „Przedświąteczny karp dla Krakowa”. W harmonogramie znalazły się przystanki m.in. na rondzie Mogilskim - stamtąd rozdawano porcje od godziny 16.00. W tym roku w menu były karp i wegetariańska kapusta z grochem.
Kto przygotował poczęstunek i jak duże było zainteresowanie
Fundatorami akcji są małżeństwo Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy w ciągu ostatnich pięciu lat ufundowali ponad 50 tys. porcji. W poprzednich edycjach rozdawano około 1500 porcji w każdym punkcie - na wydarzenia trafiały zwłaszcza osoby starsze i mieszkańcy w trudniejszej sytuacji materialnej, co przekładało się na długie kolejki przed rozpoczęciem.
Dalsze terminy poczęstunków obejmowały m.in. Rynek Podgórski (8 grudnia), plac Wolnica (10 grudnia) oraz Rynek Główny (12 grudnia).
Co to znaczy dla mieszkańca
Bezpłatny poczęstunek to nie tylko tradycyjny smak świąt, ale też okazja do spotkania i wsparcia dla osób, które mają ograniczony dostęp do świątecznych potraw. Dla wielu starszych mieszkańców to moment podtrzymania zwyczajów i środowiskowego kontaktu — organizatorzy i darczyńcy tworzą tu prosty rytuał przedświąteczny, który łatwo zauważyć na miejskich skrzyżowaniach i placach.
na podstawie: Urząd Miasta w Krakowie.
Autor: krystian

