Niepołomice świętowały 20. Małopolski Festiwal Smaku z marszałkiem Smółką

2 min czytania
Niepołomice świętowały 20. Małopolski Festiwal Smaku z marszałkiem Smółką


W niedzielne popołudnie 31 sierpnia rynek pod Zamkiem w Niepołomicach zamienił się w kulinarną scenę pełną zapachów, pokazów i gości — nie tylko smakowano tradycję, ale i zbierano fundusze dla siedmioletniej Janinki. Zobacz, kto przyjechał i co warto zapamiętać z jubileuszowej, 20. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku.

  • Niepołomice świętują smak i historię przy Zamku
  • Pokazy, gwiazdy kuchni, konkursy i finał w Zakopanem

Niepołomice świętują smak i historię przy Zamku

W niedzielę 31 sierpnia uroczystości jubileuszowej, 20. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbyły się na rynku u stóp Zamku w Niepołomicach. Organizator wydarzenia — Województwo Małopolskie — reprezentował marszałek województwa Łukasz Smółka. W imprezie uczestniczyli także poseł na Sejm RP Urszula Rusecka oraz radni województwa Małgorzata Szostak i Tadeusz Arkit.

W scenerii nawiązań do królewskich uczt i obchodów Tysiąclecia Królestwa Polskiego na stoiskach dominowały regionalne wyroby: świeżo wypiekany chleb, miody z pasiek Puszczy Niepołomickiej, sery z małych gospodarstw oraz wędliny przyrządzane według tradycyjnych receptur. Organizatorzy podkreślali, że wydarzenie ma przypominać o królewskich tradycjach związanych z Małopolską oraz promować regionalną kuchnię jako element dziedzictwa.

Pokazy, gwiazdy kuchni, konkursy i finał w Zakopanem

Na scenie festiwalu odbywały się pokazy kulinarne. Wśród prowadzących pojawili się m.in. szef Andrzej Polan, który przygotował potrawy inspirowane dawnymi ucztami królewskimi, oraz Pascal Brodnicki, który zachęcał publiczność do wspólnego gotowania, łącząc lokalne składniki z bardziej odważnymi pomysłami.

Stoiskom wystawców przewodziły Koła Gospodyń Wiejskich serwujące pierogi, zupy, mięsiwa i inne potrawy według rodzinnych receptur. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty, konkursy i animacje, a wieczorny koncert Basi Giewont zakończył festiwal w radosnej atmosferze. Podczas imprezy zorganizowano też zbiórkę charytatywną na rzecz siedmioletniej Janinki.

Jednym z punktów programu był konkurs na najsmaczniejsze potrawy i produkty prezentowane podczas festiwalu. Jury nagrodziło lokalnych producentów oraz Koła Gospodyń Wiejskich.

Nagrodzeni wystawcy:

Nagrodzone Koła Gospodyń Wiejskich:

Organizatorem Festiwalu jest Województwo Małopolskie — region znany z turystycznych atrakcji takich jak Tatry, historyczny Kraków czy uzdrowiska, ale także z kulinarnej różnorodności i bogactwa produktów regionalnych. Kolejne spotkanie w ramach cyklu odbędzie się 14 września w Zakopanem, gdzie odbędzie się wielki finał festiwalu i kulinarna podróż przez 1000 lat historii u stóp Tatr.

Na podstawie: Urząd Marszałkowski Kraków

Autor: krystian