Jaki parasol grzewczy wybrać do restauracji na zimę?

Chłodniejsze jesienne i zimowe dni nie muszą oznaczać zamknięcia restauracyjnego ogródka. Aby dalej można było przyjmować w nim gości, warto zainwestować w parasole grzewcze. Przed zakupem trzeba jednak zdecydować, jaki model będzie odpowiedni w danym lokalu.

Jakie są rodzaje parasoli grzewczych?

Parasole grzewcze zasilane są gazem lub energią elektryczną. Wybór jednego bądź drugiego typu urządzenia wpływa na jego mobilność i odmienny sposób eksploatacji. Decyzja o zakupie danego rodzaju sprzętu w dużej mierze zależy więc od tego, gdzie będzie on stać.

Sprzęty wykorzystujące gaz wyposażone są w miejsce na butlę z propanem lub propanem-butanem. Dzięki temu nie trzeba podłączać żadnej instalacji. Podpięcia do sieci wymagają z kolei parasole elektryczne, co utrudnia ich przenoszenie w inne miejsca.

Przewagą urządzeń na prąd jest jednak znacznie prostsza obsługa. Raz podłączony do instalacji elektrycznej parasol grzewczy nie wymaga regularnej wymiany źródła zasilania. W przypadku sprzętów na gaz montaż nowej butli co jakiś czas jest koniecznością.

Jak sprawdzić, czy parasol grzewczy jest bezpieczny?

Parasol grzewczy w restauracji stoi w niewielkiej odległości od gości. Dlatego też bezwzględnie należy sprawdzić, czy jego konstrukcja nie będzie stanowić zagrożenia dla ludzi. Urządzenie powinno być wyposażone w odpowiednio dużą i stabilną podstawę. Dzięki temu będzie stało stabilnie i nie przechyli się nawet podczas silnego wiatru.

W przypadku parasoli gazowych bardzo ważne jest też zabezpieczenie przeciwwypływowe. Wyciekająca z butli łatwopalna ciecz mogłaby szybko i niezauważenie doprowadzić do pożaru. Dlatego też godny zaufania sprzęt musi mieć mechanizm odcinający dopływ płynu z butli w ciągu kilkudziesięciu sekund.

Jak powinien być wykonany parasol grzewczy?

Parasole grzewcze, jako urządzenia stawiane poza budynkami, powinny być odporne na warunki zewnętrzne. Odpowiednio wytrzymałe sprzęty są wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Dzięki temu zachowują one swój pierwotny wygląd przez wiele lat, nie wymagając konserwacji.

Wykonanie z metalu parasole mają dodatkową zaletę. Ciężki materiał doskonale zabezpiecza urządzenie przed przechylaniem się. Daje to pewność, że parasol grzewczy nie wywróci się wskutek mocnego podmuchu wiatru lub potrącenia go przez obsługę restauracji oraz gości.

Nie bez znaczenia jest także wygląd parasola grzewczego. W sprzedaży jest dostępnych bardzo wiele modeli w tym zakresie. Dzięki temu każdy właściciel restauracji ma możliwość zakupu urządzenia pasującego do wystroju lokalu. Dodatkowo w ten sposób można ozdobić jego wnętrze.

Po urządzenia gazowe zapraszamy na Gaspol.