Przepisy na najciekawsze połączenia smaków

Każdy z nas z pewnością lubi eksperymentować w kuchni. Często nawet w wyniku całkowitego przypadku, można natrafić na zaskakujące połączenia smakowe lub po prostu na nową ciekawostkę gastronomiczną. Często również zdarza się, że brakuje nam pomysłów odnośnie tego co zaserwować na śniadanie, obiad lub kolację. Szukamy więc inspiracji w Internecie i na różnych stronach poświęconych gastronomii. Okazuje się jednak, że rozwiązaniem może być sam foodparing. Jest to innowacyjny trend, który polega na łączeniu smaków w zaskakujące i często nieoczywiste kompozycje. Jakie więc ciekawostki gastronomiczne możemy odkryć razem z foodparingiem?

Suszone morele i mięso

Pierwszym przepisem na niezwykle zaskakujące połączenie są właśnie suszone morele wraz z mięsem. Co więcej, kombinacja soczystych i niezwykle dorodnych owoców suszonej moreli, a także różnorodnych mięs, może przenieść nas w kulinarną podróż do gorącego Maroka, gdzie właśnie dania z suszonymi morelami i mięsem są niezwykle popularne i serwowane w wielu restauracjach. Suszone morele będą stanowić idealne połączenie z jagnięciną lub drobiem, które okraszone zostanie warzywami takim jak np. ciecierzyca czy chociażby soczewica wraz z pomidorami, papryką i cebulą. Jednak to jeszcze nie wszystko, gdyż suszone morele wraz z kurczakiem w aromatycznym sosie curry z dodatkiem mleka kokosowego i pikantnej mieszanki z chilli zabiorą nas wprost do odległych i egzotycznych Indii. To właśnie tam przygotowuje się pikantne curry z kurczaka z warzywami, ryżem, a także suszonymi morelami. Owoce te mają za zadanie przede wszystkim swoją słodyczą przełamać smak mięsa, a co więcej podkreślić aromat i wyrazistość pikantnych sosów. Połączenia nieoczywistych składników i smaków z łatwością mogą zabierać nas w podróże do najodleglejszych zakątków świata, a co więcej pozwolą nam odkrywać kolejne ciekawostki gastronomiczne. Świetnym połączeniem okazuje się również być kombinacja świeżych migdałów i suszonych moreli, które dodamy do aromatycznej wołowiny.

Kawa prażona z ziarnami czosnku

Na uwagę i bezprecedensowe miano ciekawostki gastronomicznej zasługuje również kawa po batumsku. Jest to kultowa kawa przygotowywana w Gruzji początkowo w samym regionie miasta Batumi, a z czasem specjał ten stał się popularny w całym kraju. Kawa po batumsku jest również dowodem na to, że kuchenne eksperymenty mogą doprowadzić do odkrycia niesamowitych smaków, a także połączeń, które na dłużej z nami zostaną. Kawa po batumsku to nic innego jak połączenie mocnej czarnej kawy i czosnku, który jest rośliną niezwykle mocną w smaku i aromatyczną. Jednak nie chodzi o to, by po prostu do porannej kawy dorzucić ząbek czosnku. Chodzi o to, że przed zaparzeniem, to właśnie ziarenka kawy są prażone z dodatkiem ząbków czosnku. Dzięki takiemu rozwiązaniu smak kawy został jeszcze bardziej wzmocniony i podbity. Dodatkowo taka kawa odświeża i idealnie sprawdza się o poranku. Innymi słowy, można powiedzieć, że czosnek potrafi z aromatycznej i mocnej kawy wydobyć to co najlepsze.

Dodatkowe informacje

Sprawdź najciekawsze przepis na steki a także inne mięsa - dowiedz się więcej o wyjątkowych przepisach na mięsa.