Do czego wykorzystywany jest olej kuchenny w restauracji?

2 min czytania
Do czego wykorzystywany jest olej kuchenny w restauracji?

Smalec, olej kuchenny, oleje roślinne i margaryna to rodzaj tłuszczu, który składa się z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych. Niewłaściwie utylizowane mogą powodować zatykanie rur i systemów kanalizacyjnych. Jak je utylizować w prawidłowy sposób?

Do czego wykorzystywany jest olej kuchenny w restauracji?

Oleje kuchenne służą nie tylko do gotowania. Mają wiele innych zastosowań, które mogą ułatwić życie w kuchni i w domu.

Oleje kuchenne, znane również jako tłuszcze roślinne, mogą być używane do smarowania patelni i powierzchni przed gotowaniem lub pieczeniem. Są również składnikiem przepisów na ciastka, skórki do ciast i pieczywo. Często są używane jako dodatek do potraw takich jak popcorn czy frytki.

Oleje kuchenne składają się głównie z tłuszczów z domieszką niewielkiej ilości płynu. Ta mieszanka pomaga zapobiegać zlepianiu się wszystkich tłuszczów, gdy topią się w wysokiej temperaturze. Różne rodzaje oleju spożywczego zależą od tego, ile zawierają tłuszczów nasyconych lub z jakiego tłuszczu są zbudowane.

Trafin Oil

Jak należy wyrzucać olej kuchenny?

Nie powinniśmy wyrzucać oleju kuchennego w dowolne miejsce ze względu na środowisko. Według niektórych źródeł do 20% całego zużytego oleju spożywczego jest wylewana do kanalizacji, a 50% traktowana jako odpad. To poważny problem środowiskowy. Jeśli znajdziemy sposób na ponowne wykorzystanie lub recykling, możemy pomóc zmniejszyć to zanieczyszczenie.

Kiedy restauratorzy i pracownicy gastronomii próbują pozbyć się oleju kuchennego, wylewając go do kanalizacji, oprócz powodowania zatkania i bałaganu w rurach, stwarzają również poważny problem środowiskowy. Kiedy wylewasz niezużyty olej kuchenny do kanalizacji, trafia on bezpośrednio do oczyszczalni ścieków. Muszą zostać zutylizowane, na drodze czego dochodzi do wytworzenia szkodliwego zanieczyszczenia, w tym dwutlenku węgla, tlenków azotu, dwutlenku siarki, rtęci i ołowiu.

Co można zrobić ze zużytym olejem do gotowania w restauracji?

Olej kuchenny w restauracjach może być używany do różnych rzeczy. Na przykład można go poddać recyklingowi na paliwo lub gaz.

Najlepszym sposobem wykorzystania zużytego oleju spożywczego przez restaurację jest jego recykling. Może być stosowany jako alternatywa dla paliw kopalnych. Należy zatrudnić odpowiednie osoby, które odbiorą olej spożywczy i poddadzą go odpowiedniej procedurze, która polega na:

  1. Przefiltrowanie oleju, aby usunąć zanieczyszczenia i cząstki żywności.
  2. Podgrzanie oleju, aż osiągnie 55 stopni Celsjusza.
  3. Dodanie metanolu, który zostanie podgrzany, aż zacznie wrzeć.
  4. Gdy metanol się zagotuje, dodać ług, aby związać go z kwasami tłuszczowymi w oleju, w wyniku czego powstanie mydło.

Istnieją różne sposoby utylizacji oleju spożywczego przez restauracje. Niektórych ludzi może kusić pomysł wylania go do kanalizacji, ale nie jest to zalecane, ponieważ zablokuje system wodno-kanalizacyjny. Inną opcją byłoby wrzucenie go do pojemnika do recyklingu na oleje lub umieszczenie go w beczce po oleju, a następnie przetransportowanie do miejsca bezpiecznej utylizacji i ponownego wykorzystania.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktykrakowa_kf