Warsztaty kulinarne poświęcone kuchni arabskiej w Krakowie
W Krakowie odbędzie się wydarzenie kulinarne skoncentrowane na poznawaniu specyfiki kuchni arabskiej. Uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywania tradycyjnych potraw charakterystycznych dla regionu Bliskiego Wschodu, gdzie kuchnia słynie z bogactwa smaków oraz aromatów. Szkolenie poprowadzi doświadczony kucharz z Maroka, który podzieli się praktycznymi wskazówkami i przepisami.
Data i miejsce
Warsztaty odbędą się w sobotę, 2 sierpnia 2025 roku, w godzinach od 14:00 do 19:00. Miejscem spotkania będzie atelier kulinarne COOLinarium, zlokalizowane przy osiedlu Tysiąclecia 85 w Krakowie.
Organizator i program
Organizatorem wydarzenia jest COOLinarium - atelier kulinarne. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość przygotowania i degustacji różnorodnych dań, takich jak:
- chlebek arabski,
- balela – tradycyjna sałatka libańska z ciecierzycy i warzyw,
- maakouda – marokańskie placuszki ziemniaczane,
- tagine z krewetkami wraz z nauką obsługi tradycyjnego naczynia oraz sposobami na przygotowanie potrawy w domu,
- hardula – warzywny gulasz w stylu arabskim,
- arabskie ciasteczka pistacjowe,
- miętowa herbata, typowa dla regionu Sahary.
W trakcie zajęć uczestnicy poznają techniki i tajniki kuchni Bliskiego Wschodu, które będą mogli wykorzystać we własnych domach.
Informacje dodatkowe
Uczestnicy proszeni są o zabranie opakowań na wynos, aby móc zabrać ze sobą przygotowane potrawy na później. Liczba miejsc jest ograniczona, a organizator zastrzega możliwość zmiany terminu lub odwołania warsztatów w przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń. Szczegółowe informacje oraz bilety dostępne są na stronie COOLinarium.
Dojazd
Do atelier kulinarnego można dojechać samochodem oraz komunikacją miejską. W pobliżu znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy “Miśnieńska”. Na osiedlu dostępne są miejsca parkingowe dla kierowców.
Autor: info_wydarzenia