Warsztaty kulinarne poświęcone kuchni arabskiej w Krakowie

2 min czytania

W Krakowie odbędzie się wydarzenie kulinarne skoncentrowane na poznawaniu specyfiki kuchni arabskiej. Uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywania tradycyjnych potraw charakterystycznych dla regionu Bliskiego Wschodu, gdzie kuchnia słynie z bogactwa smaków oraz aromatów. Szkolenie poprowadzi doświadczony kucharz z Maroka, który podzieli się praktycznymi wskazówkami i przepisami.

Data i miejsce

Warsztaty odbędą się w sobotę, 2 sierpnia 2025 roku, w godzinach od 14:00 do 19:00. Miejscem spotkania będzie atelier kulinarne COOLinarium, zlokalizowane przy osiedlu Tysiąclecia 85 w Krakowie.

Organizator i program

Organizatorem wydarzenia jest COOLinarium - atelier kulinarne. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość przygotowania i degustacji różnorodnych dań, takich jak:

  • chlebek arabski,
  • balela – tradycyjna sałatka libańska z ciecierzycy i warzyw,
  • maakouda – marokańskie placuszki ziemniaczane,
  • tagine z krewetkami wraz z nauką obsługi tradycyjnego naczynia oraz sposobami na przygotowanie potrawy w domu,
  • hardula – warzywny gulasz w stylu arabskim,
  • arabskie ciasteczka pistacjowe,
  • miętowa herbata, typowa dla regionu Sahary.

W trakcie zajęć uczestnicy poznają techniki i tajniki kuchni Bliskiego Wschodu, które będą mogli wykorzystać we własnych domach.

Informacje dodatkowe

Uczestnicy proszeni są o zabranie opakowań na wynos, aby móc zabrać ze sobą przygotowane potrawy na później. Liczba miejsc jest ograniczona, a organizator zastrzega możliwość zmiany terminu lub odwołania warsztatów w przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń. Szczegółowe informacje oraz bilety dostępne są na stronie COOLinarium.

Dojazd

Do atelier kulinarnego można dojechać samochodem oraz komunikacją miejską. W pobliżu znajduje się przystanek autobusowy i tramwajowy “Miśnieńska”. Na osiedlu dostępne są miejsca parkingowe dla kierowców.

Autor: info_wydarzenia