Aż pięcioro uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie znalazło się w gronie laureatów wojewódzkiego etapu XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz I Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Eliminacje przeprowadzono 16 stycznia w ZSPS przy ul. Miechowity 6. Ogółem wzięło w nich udział 22 uczniów z małopolskich szkół, w tym 5 piekarzy, 9 cukierników i 8 kucharzy.
Tematem przewodnim turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik był „Powiew wiosny”, a w zawodzie kucharz – „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły:
- piekarze: Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach, Zespół Szkół Nr 1 w Miechowie, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu;
- cukiernicy: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego
w Tarnowie, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Specjalnych Nr 14 im. prof. Marii Grzegorzewskiej w Krakowie, Zespół Szkół Nr 1 w Miechowie; - kucharze: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie.
Eliminacje obejmowały część teoretyczną w formie testu właściwego dla zawodu oraz część praktyczną, która odbyła się w nowocześnie wyposażonych pracowniach szkolnych. W drugiej części piekarze wykonali chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz chałki, cukiernicy przygotowali tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe, a kucharze ugotowali danie główne w dwóch porcjach.
Laureatami turniejów zostali:
W zawodzie piekarz:
- I miejsce – Anna Skrzypek z Zespołu Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu
- II miejsce – Paweł Bajorek z Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach
- III miejsce – Olgierd Kowalik z Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie
W zawodzie cukiernik:
- I miejsce – Marcela Siara z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- II miejsce – Patrycja Strugalska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- III miejsce – Sabina Szczygieł z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
W zawodzie kucharz:
- I miejsce – Kacper Szot z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie
- II miejsce – Paulina Wlazło z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- III miejsce – Mariusz Maj z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie