Święto Suszonej Śliwki w Kątach przyciągnęło tłumy i 60 traktorów

2 min czytania
Święto Suszonej Śliwki w Kątach przyciągnęło tłumy i 60 traktorów

W Kątach w gminie Iwkowa obchodzono XXV edycję Święta Suszonej Śliwki — od mszy w lokalnym kościele po Wielkie Śliwkowe Gotowanie i widowiskową paradę 60 traktorów. Zobacz, co przyciągnęło mieszkańców i gości.

  • Zobacz jak Kąty świętują suszoną śliwkę
  • Wejdź na plac przy stadionie i poczuj klimat parady
  • Organizatorzy i samorząd mówią dziękuję

Zobacz jak Kąty świętują suszoną śliwkę

Wydarzenia odbywały się przy stadionie KS “Olimpia” Kąty, gdzie przez cały dzień panowała świąteczna atmosfera. Program rozpoczęła msza św. w Kościele Parafialnym pw. św. Józefa Oblubieńca, po której przeniesiono obchody na plac stadionu. Centralnym punktem była tradycyjna część kulinarna — Wielkie Śliwkowe Gotowanie — oraz konkursy, w tym rywalizacja o tytuły w konkursie “Człowiek Roku, Firma Roku”. Imprezę ubarwiły występy lokalnych zespołów i artystów.

Wejdź na plac przy stadionie i poczuj klimat parady

Jednym z najbardziej efektownych punktów programu była IV Parada Traktorów - w pokazie wzięło udział 60 maszyn z całego regionu. Ciągniki i ich załogi przejechały trasą przygotowaną wokół placu, przyciągając uwagę widzów w każdym wieku. Na scenie występowali między innymi Mateusz Ziółko, Kaszubski Zespół Pieśni i Tańca “Levino”, Zespół Pieśni i Tańca “Iwkowianie”, Zespół Pieśni i Tańca “Mali Iwkowianie”, Iwkowska Orkiestra Dęta oraz zespół “Góralsi”, co sprawiło, że muzyka i taniec towarzyszyły wydarzeniu przez cały dzień.

Organizatorzy i samorząd mówią dziękuję

W uroczystości uczestniczył przedstawiciel Samorządu Województwa Małopolskiego wicemarszałek Ryszard Pagacz, który publicznie podziękował lokalnym gospodarzom i promotorom tradycji.

“Dziękuję wójtowi Bartłomiejowi Durbasowi za zaproszenie na XXV edycję Święta Suszonej Śliwki. To niezwykle ważna i potrzebna inicjatywa, dzięki której możemy poznać walory regionalnych produktów oraz nasze małopolskie tradycje kulinarne”
— Ryszard Pagacz, wicemarszałek Samorządu Województwa Małopolskiego

Organizatorzy wraz z władzami gminy podkreślali rolę takich imprez w promocji produktów regionalnych oraz współpracy między producentami i instytucjami. Nagrody konkursowe oraz wyróżnienia były wręczane na scenie, a goście mieli okazję spróbować przetworów śliwkowych przygotowanych przez lokalnych wystawców.

na podstawie: Urząd Marszałkowski Kraków.

Autor: krystian