Jedz smacznie, ale i zdrowo - wędliny naturalne

W ostatnich latach rynek konsumpcjonizmu na całym świecie przechodzi rewolucję. Coraz większa staję się dbałość o nasze zdrowie, modna jest aktywność fizyczna, a media promują szczupłą i zadbaną sylwetkę. Do tego dochodzi problem, z pozoru nie mający nic wspólnego z dietą- ocieplanie klimatu.

Takie wydarzenia nie pozostają bez wpływu na dietę współczesnych mieszkańców krajów zamożnych i rozwijających się. Producenci prześcigają się w tworzeniu wymyślnych potraw i produkcji dań, jak najbardziej naturalnych. Jednym z największych przegranych tej przemiany są wyroby mięsne. Bądźmy szczerzy- mięso wieprzowe oprócz wartości odżywczych i niewielkich ilości minerałów, jest po prostu niezdrowe. Najlepiej spożywać jedynie chude mięso, drób, ryby czy też cielęcinę. Jednak nawet one nie pozostają bez wpływu szkodliwych substancji. Zapotrzebowanie na mięso jest ogromne, jest to liczący wiele miliardów przemysł. Produkowane na masową skalę produkty są pełne szkodliwych substancji zapewniających długą świeżość. Już na samym etapie chowu zwierząt dostarcza się im wiele złych substancji przyspieszających rozwój, które są niebezpieczne dla ludzi.

Naturalne wędliny - powrót do korzeni

Nie jest to, wbrew niektórym nowość. Wszak, kiedyś nie istniały ulepszacze, wzmacniacze smaku i cała gama chemicznych szkodliwości. Nasi dziadkowie w domowym zaciszu wiedzieli jak utrzymać mięso świeże jak najdłużej, jak doprawić, jakie rośliny czy przyprawy dodać, by miało niepowtarzalny smak. Takie są też wędliny naturalne, które dojrzewają w swoim tempie, i smakują "jak dzieciństwo".

Proces przygotowania jest znacznie dłuższy i bardziej skomplikowany, ale w grę wchodzi coś, co jest najbardziej cenne- zdrowie. Warto próbować nowych smaków i stopniowo odchodzić od niezdrowej, przetworzonej żywności. Wędliny naturalne są pozbawione substancji, które może i zapewniają długie przechowywanie i intensywniejszy smak, ale kosztem naszego zdrowia.

Jak nie zgłupieć? - czytaj etykiety

Na rynku mamy coraz więcej produktów z dopiskiem "Eco", "Naturalne", ":Jak u babci". Czy to oznacza, że takowe możemy już bez strachu konsumować? Niestety nie. Zapewnienia producenta, wypisane dużymi literami na opakowaniu, często mijają się z prawdą. Istotne jest, by czytać etykiety na własną rękę i samodzielnie weryfikować składy. Jeśli zakupujemy wędlinę na wagę, możemy poprosić sprzedawcę o przedstawienie składu. Mamy do tego prawo.

Dieta dla współczesnych

Mięso jest jednym z podstawowych w piramidzie żywienia. Nie wszystkie jego rodzaje są tak samo zdrowe. Pamiętajmy, aby mięso wieprzowe ograniczać, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. warto kupować wyroby u lokalnych dostawców, którzy mają pozytywne referencje i nie zajmują się typową produkcją masową- szybko i tanio. Starajmy się uzupełniać wiele minerałów i witamin, których mięso wbrew opinii nam nie dostarcza.

Rynek się zmienia, mamy coraz większe wymagania względem producentów, to dobra zmiana. Warto spróbować wędlin naturalnych, to, co dobre zawsze się obroni. Kto wie, może niedługo nastąpi kres sztucznej, pełnej niekorzystnych dla nas substancji żywności.