Rola białka wołowego w przemyśle spożywczym

2 min czytania
Rola białka wołowego w przemyśle spożywczym

Wołowina jest mięsem bogatym w białko, które jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego należy włączyć go do naszej codziennej diety. Właściwości wołowiny są doceniane między innymi przez producentów wędlin, którzy stosują bardzo chętnie zawarte w niej białko wołowe. Dlaczego warto je spożywać?

Właściwości białka wołowego

Należy pamiętać, by zawsze kupować mięso wołowe u sprawdzonych sprzedawców, gdyż daje nam to gwarancję wysokiej jakości. To niezwykle ważne, aby włączyć go do naszej codziennej diety, gdyż jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Działa ono wzmacniająco na budowę naszego organizmu. Szczególnie zalecane jest sportowcom oraz rekonwalescentom po urazach kości. Wołowina zawiera także ważne dla naszego organizmu substancje: elastynę i kolagen, które gromadzą się w tkance śródmięśniowej łącznej.

Według specjalistów ds. żywienia powinniśmy sięgać także po polędwicę wołową, gdyż posiada korzystny stosunek białka i tłuszczu. Białko wołowe jest bogate w keratynę, żelazo oraz witaminy. Polecane w codziennej diecie, osobom cierpiącym na anemię, czy ćwiczącym aktywnie na siłowni.

Białko wołowe kolagenowe co to takiego?

Białko kolagenowe to szczególny rodzaj protein, budujący organizm człowieka i innych organizmów wielokomórkowych. Gromadzą się one w wątrobie, sercu, kościach i chrząstkach. Białko wołowe kolagenowe to bogate źródło glicyny oraz proliny. Dzięki swoim właściwościom, z powodzeniem wykorzystuje się je przy regeneracji pourazowej, nadmiernej łamliwości kości, czy zwyrodnieniu stawów. Warto wspomnieć, że kolagenowe białko wołowe jest całkowicie pozbawione cholesterolu. Jeśli chcemy zwiększyć jego przyswajanie, to powinniśmy jednocześnie przyjmować witaminę C.

Sposoby wykorzystywania białka wołowego w przemyśle spożywczym

Przede wszystkim, białko wołowe jest wykorzystywane przez producentów przeróżnych wędlin. Zastosowanie łącznie białka wołowego oraz białka wieprzowego zwiększa się procentowy udział mięsa w produkcje, dodatkowo przyspieszając cały proces produkcyjny. Działa to również pozytywnie na walory smakowe wędlin oraz ich delikatność. Tutaj znajdziesz więcej informacji http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Dzięki temu produkt końcowy jest znacznie atrakcyjniejszy dla konsumenta. Białko wołowe stało się niezwykle pożytecznym dodatkiem do żywności. Skład szynek i kiełbas zdecydowanie uległ poprawie, a co za tym idzie, producenci bardziej dbają zarówno o jakość produktów oraz ich walory smakowe.

Mięso wołowe charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, kolagenu oraz elastyny. Dodatkowo wyróżnia się dość niską zawartością tłuszczu. Białko wołowe jest źródłem witamin A, E, kobalaminy, tiaminy, pirydoksyny. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, dzięki czemu poleca się je szczególnie osobom cierpiącym na anemię. To także bogate źródło kreatyny, której zadaniem jest zwiększać zdolności wysiłkowe podczas treningów. Dlatego też, jeżeli należymy do osób bardzo aktywnych fizycznie, to warto wprowadzić mięso wołowe do swojego codziennego menu.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktykrakowa_kf