Koszycki przystanek Małopolskiego Festiwalu Smaku pełen królewskich smaków i emocji

W Koszycach odbył się drugi przystanek jubileuszowego Małopolskiego Festiwalu Smaku, który przyciągnął miłośników tradycyjnych potraw i regionalnych specjałów. Gołąbki w sosie grzybowym, pyrzoki koszyckie oraz masło swojskie to tylko niektóre z kulinarnych atrakcji, które zachwyciły uczestników wydarzenia. Nie zabrakło też warsztatów, konkursów i muzycznej oprawy, a wszystko to w wyjątkowej atmosferze związanej z tysiącleciem koronacji Bolesława Chrobrego.
- Koszyce smakują tradycją i królewskim duchem podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku
- Zwycięskie smaki Koszyc – gołąbki i masło swojskie zdobywają serca
Koszyce smakują tradycją i królewskim duchem podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku
W niedzielne popołudnie Koszyce zamieniły się w prawdziwe centrum smaków Małopolski. Tegoroczna edycja festiwalu podkreślała królewski majestat, nawiązując do tysięcznej rocznicy koronacji pierwszego króla Polski – Bolesława Chrobrego. Wśród stoisk przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalnych producentów można było znaleźć domowe wypieki, aromatyczne pieczywo, wędliny, miody oraz przetwory prosto z małopolskich pól i pasiek.
Na scenie kulinarnej nie zabrakło znanych nazwisk – Andrzej Polan prezentował pokazy gotowania, a Pascal Brodnicki poprowadził warsztaty kulinarne. Dla najmłodszych przygotowano gry i zabawy, a także quiz wiedzy o Małopolsce, który dodatkowo angażował uczestników w poznawanie regionu.
Podczas festiwalu odbyła się również zbiórka charytatywna na rzecz małego Antosia, co dodało wydarzeniu jeszcze bardziej ludzkiego wymiaru. Muzyczną oprawę zapewnił Mateusz Mijal, który umilił czas wszystkim zgromadzonym gościom.
Zwycięskie smaki Koszyc – gołąbki i masło swojskie zdobywają serca
Największe emocje wzbudziły konkursy na najsmaczniejsze danie i produkt regionalny. W kategorii potraw bezkonkurencyjne okazały się gołąbki w sosie grzybowym przygotowane przez Stowarzyszenie „Modrzewianie”. Tuż za nimi uplasowały się pyrzoki koszyckie od Koła Gospodyń Wiejskich w Koszycach oraz pasztet z cukinii autorstwa Stowarzyszenia Książnice Małe – Aktywni Razem.
Organizatorzy przyznali także cztery wyróżnienia dla innych kół gospodyń wiejskich za takie specjały jak „kaczka swojska na bogato”, patison faszerowany boczkiem i kaszą jaglaną, pierogi z bobem czy danie „gęsie pipki”.
W kategorii produktów regionalnych triumfowało masło swojskie od „Podhalańskie Wyroby u Tylków”. Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za sok jabłkowy z jagodą kamczacką, a trzecia nagroda powędrowała do producenta Gawor-Wędliny za kiszkę z Podstolic. Wyróżnienia otrzymały także Niepołomicki Bartnik za miód lipowy oraz Pasieka u Kiejdów za żywy ocet miodowy.
- Dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami w Koszycach – zarówno wystawcom, jak i gościom! To dzięki Wam festiwal był tak wyjątkowy. Już teraz zapraszamy na kolejne spotkanie w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Wiśniczu. Małopolska ma jeszcze wiele smaków do odkrycia! – mówi marszałek Łukasz Smółka.
Przed nami kolejne odsłony tego smakowitego święta: 10 sierpnia w Nowym Wiśniczu, 31 sierpnia w Niepołomicach oraz wielki finał 14 września w Zakopanem. To doskonała okazja, by dalej poznawać bogactwo kulinarne regionu i cieszyć się wyjątkową atmosferą Małopolski.
Partnerem medialnym wydarzenia jest RMF MAXX.
Na podst. Małopolski Urząd Marszałkowski
Autor: krystian