Różnice w smaku pomiędzy kawą z Ameryki Południowej a z Afryki – na co zwrócić uwagę?

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Wielu miłośników porannego pobudzenia nie zwraca szczególnej uwagi na jej smak, który i tak ukrywają za dodawanym w ogromnych ilościach cukrem i innymi dodatkami. Są jednak ludzie, którzy uczynili z picia i rozróżniania gatunków kawy swoje hobby. Delektują się tym napojem i chętnie dzielą się swoimi wrażeniami z całym światem. Dzięki temu możesz dowiedzieć się, jakie są różnice smakowe między kawą zaparzoną z ziaren afrykańskich i południowoamerykańskich.

Różnice smakowe wynikają z różnych odmian 

Odmiana kawy to w rzeczywistości odmiana rośliny Coffea Arabica. Wiśnia kawowa nie jest jednorodną gatunkowo rośliną i występuje w różnych odmianach, z których każda ma swoje własne cechy. Odmiany kawy można porównać z odmianami jabłek. Jonagold, lobo i reneta stanowią ten sam gatunek, ale każda odmiana ma swoje unikalne cechy fizyczne, kolor, kształt i profil smakowy. W przypadku kawa jest dokładnie tak samo. Odmiany Bourbon, Pacamara i Geisha to wiśnie arabiki, ale każda z nich ma swoje własne cechy, które przekładają się na smak wyczuwalny w naparze. Niektóre odmiany występują częściej w niektórych regionach i sprzyjają ich specyficznemu klimatowi. Na przykład odmiana Bourbon najczęściej uprawiana jest w Ameryce Południowej i Środkowej.

Na smak kawy ma wpływ wysokość, na której jest uprawiana

Większość ziaren Arabiki jest uprawiana na dużych wysokościach, ale istnieją pewne różnice w tym zakresie. Kawy kenijskie są zwykle uprawiane i przetwarzane na niższych poziomach niż amerykańskie. Kenijscy profesjonaliści zajmujący się kawą wprowadzili unikalny system klasyfikacji kawy i przetwarzają ziarna tak dobrze, że niższa wysokość nie ma negatywnego wpływu na jakość ich kawy. Wprawdzie na większej wysokości produkuje się najwyżej cenione odmiany kawy, ale wiele kaw afrykańskich i azjatyckich jest bardzo wysoko cenionych, choć rosną na niżej położonych plantacjach.

Wpływ świeżości ziaren i sposobu parzenia na smak kawy

Dla smakoszy i baristów jasne jest, że kawy o bardziej kwaskowatym, owocowym bukiecie są typowe dla plantacji afrykańskich, a nuty czekoladowe, karmelowe i orzechowe są bardziej wyczuwalne w naparach z ziaren południowoamerykańskich. Jednak największy wpływ na wrażenia ma świeżość kawy i mielenie jej bezpośrednio przed zaparzeniem. Jeśli więc chcesz zachwycać się aromatem prawdziwej kenijskiej, etiopskiej lub kolumbijskiej kawy i wychwytywać niuanse smakowe każdej z nich, nie kupuj zwietrzałych ziaren w supermarkecie, tylko znajdź specjalistyczny sklep, który sprzedaje kawę świeżo paloną. Dobra palarnia kawy w tym przypadku to podstawa.