Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Rosnąca świadomość konsumentów powoduje, że częściej wybieramy produkty ekologiczne i staramy się zdrowo odżywiać. Od wielu lat wiadomo, że to, co jemy, ma zasadniczy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a nieodpowiednia dieta może przyczynić się do powstawania wielu groźnych chorób. Dlatego coraz więcej osób stara się unikać spożywania wysokoprzetworzonych produktów, czy warzyw i owoców z upraw, w których wykorzystuje się pestycydy i nawozy sztuczne. Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną? Podpowiadamy.

Co to jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Wykorzystuje się w niej ściśle określone w przepisach prawnych zasady, a cały proces jest dokładnie śledzony i kontrolowany na każdym etapie. Dodatkowo odpowiedzialność za jej jakość ponosi zarówno producent jak i jednostka, która kontroluje proces produkcji. Zazwyczaj w tego typu produktach znajdują się również mniejsze ilości metali ciężkich, zazwyczaj kadmu. Takie wyroby są też mniej zanieczyszczone przez pozostałości środków chemicznych i nawozów niż te pochodzące z rolnictwa konwencjonalnego.

Czy warto kupować produkty ekologiczne?

Warto kupować produkty ekologiczne, ponieważ liczne badania wykazały, że zawierają one znacznie większe ilości cennych dla zdrowia składników, witamin i minerałów. Wśród nich wymienia się między innymi antyoksydanty takie jak na przykład kwasy fenolowe czy antocyjany. Wysoka zawartość związków polifenolowych w takich wyrobach może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia, a także schorzeń demielinizacyjnych. Produkty ekologiczne powinny zawierać również mniejsze ilości azotanów i azotynów. Te pierwsze są odpowiedzialne za upośledzenie transportu tlenu, drugie z kolei reagują z aminami o działaniu kancerogenem i mutagennym.

Czy ekologiczne jedzenie jest zdrowe?

Ekologiczne jedzenie bardzo często utożsamiane jest ze zdrową żywnością. Dzięki temu, że wytwarzane jest w systemie ekologicznym, w którym nie stosuje się niedozwolonych nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu czy antybiotyków, substancje te nie akumulują się w ich wnętrzu. W związku z tym często takie produkty są mniejsze i nie tak atrakcyjne jak wyroby pochodzące z upraw konwencjonalnych, lecz znacznie zdrowsze. Badania wykazują, że zawierają one więcej witamin z grupy B i C oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które mają istotny wpływ na zdrowie człowieka i działają korzystnie między innymi na układ sercowo-naczyniowy. Po żywność ekologiczną wejdź na Ekometmark.