Jakie przyprawy, dodatki do ryby? Z czym łączyć rybę na talerzu?

3 min czytania
Jakie przyprawy, dodatki do ryby? Z czym łączyć rybę na talerzu?

Jakie przyprawy, dodatki do ryby? Z czym łączyć rybę na talerzu?

Spożywanie ryb i warzyw wskazywane jest przez specjalistów na całym świecie jako jedno z najważniejszych przyzwyczajeń żywieniowych, odpowiadających za zbilansowaną dietę. Ryby zawierają dużo witamin i kwasów omega-3. Jak dobrze przyprawić rybę, i z jakimi dodatkami ją spożywać? Podpowiadamy.

Czy ryby są zdrowe?

Wiele osób, szukających urozmaicenia swojej diety, coraz chętniej sięga po różnego rodzaju owoce morza. Oczywiście nie każda ryba będzie wartościowa i pełna witamin. Swego czasu wskazywało się, że jednymi z najkorzystniejszych dla zdrowia są ryby morskie, takie jak łosoś, halibut, węgorz, szczupak, czy dorsz. Ponieważ jednak Morze Bałtyckie jest dość zanieczyszczone, coraz łaskawiej patrzy się również naryby rzeczne , takie jakpstrąg, leszcz czy okoń. Wszystkie ich rodzaje można kupić w sklepach. Dokładniej, jak kupować ryby radzi www.stoliczku.pl, serwis, w którym poznasz wiele cennych porad żywieniowych. Warto kupować ryby tylko ze sprawdzonych źródeł, które są zdrowe i pozbawione chemii.
Generalniespożywanie ryb ma zbawienny wpływ na zdrowie. Zawierają one między innymiwitaminy A, D, E, a takżez grupy B , oraz składniki mineralne takie jakmagnez, wapń, potas, żelazo, selen, fluor, miedź czy mangan. Dodatkowo, jak już zostało wspomniane, posiadają kwasy omega-3 , oraz są źródłem białka.

Z czym łączyć rybę?

Ryby można jeść w różnych postaciach. Będąc nad morzem, wielu z nas ma ochotę na wędzoną lub grillowaną rybę. Taki sposób podania jest niezwykle smaczny, jednak choć dostarcza on organizmowi różnego rodzaju składników odżywczych, nie jest najzdrowszym sposobem na przygotowanie tej potrawy. Dietetycy najbardziej zalecająrybę gotowaną, pieczoną, lub na parze ; z dodatkiem ziół i innych przypraw będzie to niezwykle smaczne danie, które dostarczy nam wielu składników odżywczych i witamin.
Do ryby najchętniej jadamy frytki, ale polecane są także zdrowsze alternatywy. Popularne jest jedzenie ryby z kaszą czy ryżem , a takżeziemniakami na parze. Często podaje się także rybę z samymi warzywami , lub bez dodatków.

Jakie przyprawy do ryb?

Rybę można przyprawić w różny sposób. Najbardziej klasyczną wersją jest jej usmażenie w panierce, jednak coraz większą popularność zdobywają ryby duszone i pieczone w ziołach , takich jakmajeranek, bazylia, szałwia, lubczyk, czy bazylia. Każde zioło ma inną nutę smakową i pozwala na przygotowanie potrawy w różny sposób. Jeśli lubimy ostrą kuchnię, możemy dodać do ryby czosnek i przyprawy, takie jak ostra papryka i pieprz. Polecane są takżeświeże zioła: kolendra, oregano, czy estragon, oraz wspomniana już wcześniej bazylia z tej ostatniej można zrobić pesto i podać do upieczonej już ryby.
Innym sposobem podania ryby jest zrobienie z niej gulaszu lub zupy może to być propozycja w rodzaju curry, w której do potrawy dodasz aromatycznych przypraw i mleczka kokosowego. Inwencja jest tylko po Twojej stronie, choć poleca się podanie ryby z samymi ziołami, tak aby tylko podkreślić jej naturalny smak.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktykrakowa_kf