Z okazji przyznania naszemu miastu tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 Muzeum Krakowa zaprasza na wystawę pt. „Wieża smaków”. Smakowitą ekspozycję będzie można oglądać od 19 czerwca do 13 października w wieży ratuszowej na Rynku Głównym.

„Wieża smaków” – kulinarna wystawa w Muzeum Krakowa
Fot. Muzeum Krakowa / materiały prasowe

„Wieża smaków” to wystawa poświęcona historii kultury jedzenia od czasów najdawniejszych aż po dzień dzisiejszy. Wystawa została podzielona na trzy części. Ekspozycję otwiera „Biesiada staropolska”, opowieść osnuta wokół wątków związanych z obyczajami związanymi z organizowaniem uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego. W tej części pokazana będzie m.in. ewolucja na przestrzeni wieków naczyń i akcesoriów stołowych. Znajdą się tam także informacje o najstarszych przepisach kulinarnych, dostępności i pochodzenia wybranych produktów i przypraw.

Tradycje żywieniowe miejskich elit znacznie odbiegały od tego, czym na co dzień posilali się zwykli mieszkańcy. Kolejna część wystawy „Na krakowskim rynku” poświęcona będzie więc przede wszystkim dawnej lokalnej kuchni popularnej i ubogiej. W tym miejscu przedstawiona będzie działalności wybranych branż spożywczych w dawnym Krakowie, przede wszystkim piekarskiej i jej sztandarowemu produktowi, czyli obwarzankowi. Zaprezentowany będzie również wątek związany z funkcjonowaniem i rolą karczm, jako najstarszych form działalności branży gastronomicznej, a przy okazji także temat trunków - przede wszystkim piwa.

Ostatnia część wystawy „W dobrym smaku” koncentrować się będzie na obecności cukru w jadłospisie i przemian, jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. To dzięki cukrowi spopularyzowały się takie napoje jak kawa, herbata czy czekolada. Cukier sprawił, że pojawiły się słodkie desery i lody, a wraz z nimi pierwsze kawiarnie i cukiernie.

Wernisaż wystawy odbędzie się 18 czerwca o godz. 17.00 w Pałacu Krzysztofory.