We wtorek, 10 kwietnia, entuzjaści kultury dobrego jedzenia dyskutowali o nowym projekcie „Slow Food-CE”, którego partnerem jest Miasto Kraków. W spotkaniu wzięli udział blogerzy i dziennikarze kulinarni, osoby związane z krakowską gastronomią, przedstawiciele placów targowych, organizacji pozarządowych, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Akademii Wychowania Fizycznego i Małopolskiej Organizacji Turystycznej.

„Slow Food-CE” – spotkanie miłośników dobrego jedzenia
Fot. Elżbieta Marchewka

Efektem realizowanego do maja 2020 roku projektu ma być wykreowanie kulinarnego produktu turystycznego Krakowa, opartego o filozofię Slow Food, skupiającego ofertę punktów sprzedaży i gastronomii, a przede wszystkim – przybliżającego odwiedzającym bogactwo dziedzictwa kulinarnego miasta, od obwarzanka i maczanki po krakowsku, przez wpływy królowej Bony i kuchni C.K. Austrii, aż po cukierki króla Jagiełły, czy XVIII-wieczne hodowle karczochów na Czarnej Wsi.

„Slow Food-CE” to projekt z budżetem 2,46 miliona euro, współfinansowany z unijnego programu Interreg Europa Środkowa wspierającego wspólne działanie rozwoju miast i regionów w Austrii, Chorwacji, Czechach, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, Polsce, Słowacji i Słowenii. Zadaniem projektu jest zwrócenie uwagi na tradycje związane z żywnością: lokalną specyfikę i często zanikające tradycje i zwyczaje.

Obok Krakowa, partnerami projektu są instytucje i organizacje z Wenecji (Włochy), Dubrownika (Chorwacja), Kecskemet (Węgry), Brna (Czechy) i Krakowa. Liderem Projektu jest stowarzyszenie Slow Food z Włoch.