Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida świetnie spisali się na XXII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł laureata zdobył Kamil Gryzło, uczeń klasy IV, który zajął 3. miejsce. Dodatkowo został wyróżniony nagrodą specjalną za najlepszy wynik w teście. W gronie finalistów znalazł się drugi uczeń tej szkoły – Konrad Orzechowski.

Krakowscy uczniowie zdobyli szczyty w gastronomii
Fot. http://zsgnr2krakow.pl

W tej edycji olimpiady udział wzięło około siedmiu tysięcy uczniów z całej Polski. Pod koniec marca w Lublinie odbył się etap centralny, do którego po eliminacjach okręgowych zakwalifikowało się 61 najlepszych. Zmagania konkursowe pod hasłem Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu obejmowały dwa etapy pisemne, podczas których wyłoniono 15 laureatów. Sześć osób z najwyższą punktacją walczyło w finale o tytuł najlepszego z najlepszych. Finał olimpiady przeprowadzono w formie quizu, w którym uczniowie odpowiadali na pytania z różnych kategorii o zróżnicowanej skali trudności. Uczestnicy sami decydowali, za ile punktów wybierają pytania.

Sukces w olimpiadzie przynosi nie tylko prestiż oraz nagrody pieniężne i rzeczowe. Otwiera również drogę do dalszego kształcenia – laureatom i finalistom przysługuje zwolnienie z postępowania kwalifikacyjnego na 33 wyższe uczelnie.

Naszym olimpijczykom serdecznie gratulujemy.