5 naturalnych antybiotyków z domowej kuchni

Naturalne antybiotyki to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Korzystając z ich uzdrawiającej mocy, możemy szybko i skutecznie zwalczyć pierwsze objawy choroby. Powszechnie dostępne, zdrowe i smaczne stanowią alternatywę dla syntetycznych odpowiedników.
Czosnek, naturalny antybiotyk na infekcje bakteryjne
Właściwości lecznicze czosnku wykorzystywane były do leczenia grypy, przeziębienia i wzmacniania organizmu. Czosnek spożywano w celu wzmocnienia libido. W kuchni czosnek używany był głównie jako przyprawa do mięs i pasztetów. Zawiera związek bakteriobójczy (allicynę), która swoim działaniem przewyższa działanie penicyliny. To właśnie ta substancja odpowiada za intensywny smak i zapach czosnku.
Cebula, warzywo o prozdrowotnych właściwościach
Warzywo to towarzyszy nam od zarania dziejów. Jest bogate w witaminę C i dużą ilość substancji bakteriobójczych. Od dawna używane jest w medycynie naturalnej. Cebula stosowana była jako naturalny antybiotyk przy różnego rodzaju infekcjach, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Syrop z cebuli podawany jest jako naturalny środek wzmacniający i przeciwkaszlowy. Z plastrów cebuli robione były okłady na wrzody i blizny. Ma właściwości rozrzedzające krew. Regularnie spożywana zapobiega nadciśnieniu i przyczynia się wzrostu dobrego cholesterolu.
Słodkie lekarstwo miód
Lecznicze właściwości miodu wykorzystywane są po dziś dzień. Wszystkie produkty pszczele mają szerokie spektrum działania, ale miód jest wyjątkowy. Ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne. Stosowany jest do zwalczania bakterii gronkowca i paciorkowca oraz do zwalczania grzybów z rodzaju Candida. Podawany był chorym na gruźlicę jako środek wzmacniający i zwalczający prątki. W kosmetyce miód dodawany jest do preparatów pielęgnujących skórę oraz do maści na trudno gojące się rany. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Stosowany przy oparzeniach chronił przed powstawaniem pęcherzy i blizn.
Chrzan, nie tylko na stole
Korzeń chrzanu stosowany jest głównie w kuchni jako przyprawa na świątecznym stole oraz do zakwaszania ogórków. Dawniej chrzan uważany za naturalny antybiotyk stosowany był do leczenia dolegliwości trawiennych, bólów reumatycznych, kataru i przeziębienia. Okłady z chrzanu stosowane są do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. Chrzan używany jest też w leczeniu zapalenia nerwu kulszowego i różnych innych bóli pochodzenia reumatycznego. Syrop ze świeżo utartego chrzanu podawany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych i kaszlu. Ma właściwości antynowotworowe, a jego walory smakowe doceniane są przez osoby lubiące tłuste, mięsne potrawy.
Imbir orientalna przyprawa z Azji
Pochodząca z Chin przyprawa na stałe zagościła w polskiej kuchni. Jej wyjątkowe właściwości lecznicze doceniane były już dawno temu. Bogaty w składniki odżywcze imbir stosowany jest przy zatruciach pokarmowych. Przyprawa dodawana jest do potraw, w których znajdują się świeże ryby i owoce morza. Imbir zapobiega namnażaniu się bakterii salmonelli i listerii i minimalizuje ryzyko zatrucia. Korzeń imbiru zawiera w swoim składzie substancje lecznicze. Składniki te wykorzystywanej są przy zwalczaniu objawów przeziębienia, grypy i dolegliwości związanych z drogami oddechowymi. Wyciąg z korzenia łagodzi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną, likwiduję wzdęcia i łagodzi mdłości.Naturalne antybiotyki dostępne w naszej kuchni są doskonałą alternatywą dla osób ze słabą odpornością i często chorujących. Nie powodują antybiotykoodporności, są bezpieczne i w pełni naturalne. Zwalczają bakterie, wzmacniają organizm i są doskonałym dodatkiem do spożywanych potraw. Uwzględniając je w Swojej diecie, zmniejszasz ryzyko pojawienia się choroby.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski