Ciasta bezglutenowe - top 5 najciekawszych propozycji przepisów

Bezglutenowe ciasta wykonane są z mąki bez dodatku glutenu. Dla jednych osób taka dieta jest koniecznością ze względu na nietolerancje pokarmowego. Natomiast dla innych, istotnym powodem do tego, aby po prostu jeść zdrowo. Na jakie top 5 najlepszych i najciekawszych propozycji warto zwrócić uwagę? Podpowiadamy.

1. Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe bez glutenu to jedna z najpopularniejszych propozycji dla osób, które chcą jeść zdrowo. Jest ono bardzo puszyste i miękkie, a także niezwykle smaczne. Ciasto na bazie drożdży cieszy się popularnością zwłaszcza dlatego, że jest jednym z najmniej kalorycznych wypieków. Niebagatelne znaczenie ma także łatwość przygotowania oraz to, że praktycznie nie ma szans na to, aby się nie udało. Większość przepisów jest bardzo prosta i składa się z zaledwie kilku punktów.

2. Bezglutenowa szarlotka

Szarlotkę bezglutenową można wykonać na wiele różnych sposobów. Jest to ciasto, które może zrobić zarówno doświadczony kucharz, dodając liczną ilość składników, jak i kompletny amator. Może on zaraz po wyrobieniu mąki i dodaniu niewielkiej kilku jabłek, wstawić gotowy produkt bezpośrednio do piekarnika.

3. Bezglutenowy mazurek

Bezglutenowa wersja mazurka jest delikatniejsza i wyrazistsza w smaku. Nic więc dziwnego, że ten rodzaj ciasta cieszy się ogromną popularnością i przygotowywany jest bardzo często. W zależności od konkretnego przepisu można dodać do niego kajmak lub inny produkt, który wyróżnia się delikatnie słodkim smakiem. Ciekawym dodatkiem będą także daktyle, kawa oraz masło migdałowe lub orzechowe.

4. Bezglutenowa tarta

Przyrządzenie bezglutenowej tarty nie jest wcale proste. Sukces zależy w głównej mierze od tego, czy uda się uzyskać idealnie kruchy, lekki i nieprzypalony spód ciasta. Wystarczy jednak trochę praktyki i bardzo szybko można przekonać się, że przygotowywanie tarty będzie nam sprawiać dużo przyjemności. Fenomen tego ciasta tkwi zwłaszcza w różnorodności dodatków. Tarta doskonale smakuje zwłaszcza z różnorakimi owocami.

5. Bezglutenowa pizza

Pizza bezglutenowa smakuje nieco inaczej od tej wykonanej na tradycyjnym, pszennym cieście. Jest bardzo smaczna i pozwala tworzyć nawet bardzo wykwintne dania z dodatkiem wyjątkowych, orientalnych przypraw. Sposób przygotowania pizzy jest praktycznie identyczny w porównaniu do klasycznych placków wyrabianych z mąki pszennej. Bezglutenowa wersja tego dania stanowi doskonały posiłek dla całej rodziny. Wystarczy nieco fantazji, aby dodać zbiór ulubionych składników i w zaledwie parę chwil przyrządzić wyjątkowy przysmak.

Produkty i przepisy bezglutenowe znajdziesz na stronie Polfem.