Kaczka po krakowsku klasyczny smak Małopolski

Kiedy myślimy o tradycyjnych daniach kuchni krakowskiej, pieczona kaczka jest jednym z pierwszych skojarzeń. To potrawa, która od wieków była serwowana na królewskich ucztach, w domach krakowskich mieszczan, a dziś można ją znaleźć w najlepszych restauracjach regionu. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w wolnym pieczeniu , które sprawia, że mięso staje się soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i złocista.
Nieodłącznym elementem tego dania są tradycyjne dodatki : aromatyczna kasza gryczana oraz kremowy sos grzybowy , który nadaje potrawie jeszcze więcej głębi. Całość jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i na chłodniejsze dni po długim spacerze po Krakowie. Oto przepis na kaczkę po krakowsku, którą możesz przygotować we własnej kuchni!
Składniki (dla 4 osób)
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml białego wina (opcjonalnie)
Kasza gryczana:
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki soli
Sos grzybowy:
- 100 g suszonych grzybów (np. borowików lub podgrzybków)
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania kaczki
1. Marynowanie kaczki
- Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku i czosnku.
- Jabłka pokroić na ćwiartki i włożyć do wnętrza kaczki.
- Skórkę posmarować miodem i skropić sokiem z cytryny.
- Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
2. Pieczenie
- Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).
- Kaczkę umieścić w brytfannie i piec przez 2,5 godziny , co 30 minut polewając ją powstałym sosem.
- Na ostatnie 30 minut można zwiększyć temperaturę do 200°C , aby skórka stała się jeszcze bardziej chrupiąca.
3. Gotowanie kaszy
- Kaszę przepłukać i gotować w bulionie przez 15 minut , aż wchłonie cały płyn.
- Po ugotowaniu dodać masło , aby była bardziej aromatyczna.
4. Przygotowanie sosu grzybowego
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez 30 minut , a następnie drobno pokroić.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać grzyby i smażyć przez kilka minut.
Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Aby zagęścić sos, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i zagotować.
Pokrojoną kaczkę ułożyć na talerzu, dodać porcję kaszy i polać sosem grzybowym.
Można udekorować świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.
Świetnym dodatkiem będą buraczki na ciepło lub modra kapusta.
Ciekawostka dlaczego kaczka jest tak popularna w Krakowie?
Danie to było jednym z ulubionych posiłków krakowskich mieszczan i szlachty już w XVII wieku. Kaczka była symbolem bogactwa i gościła na wielu ważnych ucztach. Dziś wciąż pozostaje kulinarną wizytówką regionu, a jej tradycyjny sposób podania z kaszą i grzybami przetrwał przez pokolenia.
Autor: Sylwia Olbrych