Tradycyjny pączek w tłusty czwartek

1 min czytania
Tradycyjny pączek w tłusty czwartek

Czy słodki smakołyk może przynieść szczęście na cały rok? W Małopolsce urzędnicy wierzą w moc tłustoczwartkowych przepisów!

  • Spotkanie w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim z okazji tłustego czwartku
  • Historia pączków w Polsce sięgająca wieków
  • Tradycje i przesądy związane z tłustym czwartkiem

W czwartek, wypełniony pączkowymi aromatami Małopolski Urząd Wojewódzki stał się miejscem słodkiego spotkania. Wojewoda Krzysztof Jan Klęczar i jego zastępca, Ryszard Śmiałek, postanowili osobiście zapewnić pracownikom dawkę pomyślności, częstując ich tradycyjnymi przysmakami. Niczym mistrzowie ceremonii, obaj panowie obdarowywali zespoły paszportowy i ds. cudzoziemców drożdżowymi specjałami.

Wśród dzisiejszych przepisów króluje lekkość i słodycz, lecz nie zawsze tak było. Wędrówka pączka przez wieki pokazuje, jak bardzo zmieniły się preferencje smakowe Polaków. W XII wieku słoniniane nadzienie zostało wyparte przez orzechy, a później drożdżowe ciasto wypełniono konfiturami i marmoladami.

Tłusty czwartek to nie tylko czas łasuchowania, ale i przesądów. Pączki i faworki to tradycyjne tłustoczwartkowe przysmaki, które dziś królują na polskich stołach. Nie mogło ich zatem zabraknąć podczas spotkań w naszym Urzędzie. Życzę Państwu smacznego i wszelkiej pomyślności przez cały rok przekazał wojewoda Klęczar. Czy słodki poczęstunek przyniesie szczęście? W Krakowie urzędnicy nie mają co do tego wątpliwości.

Według informacji z: MUW

Autor: krystian