8 produktów, które warto umieścić w swojej diecie

W trakcie zimy powinniśmy szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Istnieje wiele sposobów na podniesienie odporności: regularny wysiłek fizyczny, odpowiednia ilość snu, suplementy i dobrze zbilansowana dieta. No właśnie, dieta. Jakie produkty warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Podpowiadamy.

1. Orzechy

Bakalie to idealny zamiennik słodyczy. Warto sięgać zwłaszcza po orzechy. Zawierają bowiem mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych. Regularnie spożywając orzechy, dostarczysz swojemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Zawarte w nich składniki odżywcze zmniejszają także ryzyko chorób serca i udarów. Orzechy są jednak bardzo kaloryczne, dlatego należy jeść je z umiarem. A które odmiany warto wybierać? Migdały dostarczą dużą ilość białka oraz witaminy: B2 i E. Nerkowce oprócz białka zawierają także dużo fosforu, żelaza i cynku. Z kolei orzechy włoskie dostarczą nam kwasy omega-3 i witaminę B6. Orzechy laskowe warto spożywać ze względu na obecne w nich witaminę E oraz kwas foliowy. W sklepach znajdziemy jeszcze więcej odmian orzechów, a każda z nich dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Warto zatem co jakiś czas sięgać po każdą z odmian. Wybieraj orzechy dobrej jakości z upraw ekologicznych. Dostarczą nam bowiem najwięcej dobroczynnych substancji. Najlepiej więc znajdź dobry sklep ze zdrową żywnością, gdzie będziesz mógł nabyć tego typu orzechy.

2. Jabłka

Na zdrowe produkty wcale nie trzeba wydawać wiele pieniędzy. Wystarczy przeznaczyć kilka złotych na jabłka. Ten owoc powinniśmy spożywać codziennie. Substancje zawarte w jabłku korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, usuwają toksyny z organizmu, usprawniają pracę serca i mózgu. Pamiętaj, że najwięcej witamin znajduje się pod skórką owoców, dlatego warto zjadać jabłka na surowo, bez obierania.

3. Czosnek

Tak, zapach odrzuca, ale warto się przemóc. Czosnek to jeden z największych przyjaciół naszego zdrowia. Niszczy wirusy, bakterie i grzyby w organizmie, chroni przed udarami, usprawnia pracę układu pokarmowego. Ma też pozytywny wpływ na nasz wygląd, ponieważ opóźnia procesy starzenia.

4. Płatki owsiane

Zdecydowanie warto zaczynać dzień od owsianki. W płatkach owsianych znajdziemy bowiem mnóstwo błonnika, witamin z grupy B i cennych kwasów tłuszczowych. Jeżeli będziesz spożywać płatki regularnie, zmniejszysz ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby np. na nadciśnienie czy cukrzycę. Owsianka pomoże też w walce z nadwagą.

5. Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe takie jak: groch, soczewica czy fasola to źródło wielu substancji odżywczych. Znajduje się w nich dużo białka, więc są doskonałą alternatywą dla mięsa. Zawierają także m. in.: wapń, fosfor, cynk i żelazo, a także wiele witamin.

6. Pomidory

Polacy je uwielbiają. I nic dziwnego, ponieważ wspaniale smakują i zawierają wiele cennych substancji m. in. likopen o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym. Witaminy, a także mikro- i makroelementy zawarte w pomidorach przeciwdziałają miażdżycy i nowotworom. Mają korzystny wpływ na układ trawienny i nerwowy. Spożywanie pomidorów poprawia wygląd skóry, a ponieważ warzywa te mają mało kalorii, można jeść je bez obaw, nawet w trakcie odchudzania.

7. Kiszonki

Kiszonki dostarczą nam olbrzymią dawkę witamin. Zawarte w nich substancje korzystnie wpływają na układ pokarmowy i usuwają toksyny z organizmu, a zawarte w nich bakterie probiotyczne wzmacniają odporność organizmu. Kiszonki zawierają także wiele witamin i składników mineralnych np. żelazo, fosfor, potas czy wapń. Co więcej, produkty kiszone są niskokaloryczne, więc okażą się pomocne w zmaganiach z nadwagą.

8. Miód

Lecznicze właściwości miodu znane są od dawna. Miód zawiera bowiem enzymy, które działają bakteriobójczo, a także różnego rodzaju substancje mające korzystny wpływ na pracę serca, wątroby, układu pokarmowego. Miód przyspiesza nawet gojenie ran. W miodzie znajdziemy: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo oraz wiele witamin, m. in.: A, C, B1, B6 czy B12. Substancja wytwarzana przez pszczoły podnosi odporność i jest pomocna w walce z różnego rodzaju infekcjami. Należy pamiętać, że w zbyt gorących cieczach miód traci swoje lecznicze właściwości. Można więc dodawać go do herbaty o temperaturze nieprzekraczającej 45 stopni Celsjusza.

Zima trwa w najlepsze, podobnie jak pandemia. W tym szczególnym okresie powinniśmy zadbać o zdrowie. Należy więc zmienić swoją codzienną dietę. Z pewnością regularne spożywanie ośmiu wymienionych produktów przyniesie pozytywne efekty dla zdrowia i wspomoże proces budowania odporności.