Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. To dobry pretekst, by zapoznać się z dziedzictwem kulinarnym miasta. Specjalny panel szkoleniowy na ten temat poprowadzi Adam Chrząstowski, uznany szef kuchni i ekspert dziedzictwa kulinarnego.

Krakowskie Menu Stołeczne 2019. Spotkanie szefów kuchni
Fot. materiały prasowe

Od 1 maja w wytypowanych restauracjach pojawi się autorska propozycja pełnego menu, czyli zakąski, zupy lub zakąski gorącej, dania głównego i deseru, zainspirowanych krakowskim dziedzictwem kulinarnym.

Kraków ma swoje tradycyjne smaki i produkty, lecz nie muszą być to jedynie odtwarzane dania z przeszłości. Planujemy, aby to historia była inspiracją do ich powstania, odkrycia w nowej odsłonie.  Zakwalifikowane lokale zostaną wyróżnione specjalnymi oznaczeniami, a do karty dań zostanie wprowadzone dedykowane menu. Mieszkańców i turystów zaprosimy do uczestnictwa w konkursie na wytypowanie najlepszego krakowskiego menu.

- Zapraszam na panel szkoleniowy szefów kuchni i kucharzy z krakowskich restauracji. Przypomnę podczas niego o tradycjach kulinarnych Krakowa, daniach i produktach, stanowiących część tożsamości miasta – zapowiada Adam Chrząstowski. Podczas spotkania ogłoszony zostanie skierowany do krakowskich restauracji projekt „Krakowskie Menu Stołeczne”.

Panel jest adresowany do restauracji posiadających obsługę kelnerską oraz serwujących dania kuchni polskiej lub międzynarodowej, ale opartej głownie na produktach polskich.

Mamy nadzieję, że akcja „Krakowskie Menu Stołeczne” wpisze się na stałe w kulinarny kalendarz miasta, przy aktywnym uczestnictwie jego mieszkańców, turystów oraz restauratorów.

Spotkanie odbędzie się 26 marca o godz. 9.00 w Sali im. Lea Urzędu Miasta Krakowa na placu Wszystkich Świętych 3-4.

Zgłoszenia prosimy kierować na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.