W piątek, 23 marca rozpoczęły się tradycyjne targi wielkanocne. Na Rynku Głównym spotkamy wystawców z całej Polski, a także gości z Litwy, Wielkiej Brytanii, Ukrainy i Węgier, którzy zaprezentują swoje produkty. Organizatorami targów, które potrwają do 2 kwietnia, są: Miasto Kraków, Krakowska Kongregacja Kupiecka oraz firma Artim.

Ruszyły targi wielkanocne na Rynku Głównym
Fot. Tomasz Stankiewicz / krakow.pl

W sobotę, 24 marca, o godz. 12.00 prezydent Krakowa Jacek Majchrowski uroczyście otworzy targi wielkanocne. Przed otwarciem o godz. 11:30 na scenie zobaczymy Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Małe Słowianki”, a o godz. 13:00 Ludowy Międzyszkolny Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiak”. Tego samego dnia od godz. 12.00 do 14.00 pisanki malować będą znane postacie ze świata mediów, sportu, kultury i polityki.

Na tegorocznych targach wystawia się prawie 60 kupców, reprezentujących nie tylko Małopolskę, ale i inne regiony Polski. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, szlifowane kryształy, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z ekologicznego drewna oraz inne wyroby regionalne. Można będzie znaleźć takie produkty jak churros - hiszpańskie pączki, naturalną chałwę turecką, maskotki pachnące kawą, czekoladą i cynamonem, biżuterię z tkanin oraz bursztynu, kierpce, koszule i kożuchy ręcznie haftowane, a także rękodzieło z Nepalu. Na targach zagości stanowisko Poczty Polskiej, gdzie będzie można nadać świąteczne kartki i listy.

Dla krakowian i turystów odwiedzających targi przygotowano punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, stoisko z pierogami według staropolskich receptur m.in. z kaszą gryczaną i wieprzowiną, z kapustą i grzybami, z soczewicą i suszonymi pomidorami, z mięsem, szpinakiem i serem feta, bobem i boczkiem, z owocami, serem, stoisko serwujące zupy: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową. Będzie też można skosztować cieszącą się od kilku lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Będą też smaczne kiełbasy, sery góralskie, oscypki, węgierskie placki tzw. kurtoszo-kołacze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody, desery z suszonych owoców, orzechy prażone, migdały, słonecznik, owoce w czekoladzie i marcepanie, narzędzia i figurki z czekolady, ciasta domowe oraz tradycyjne pierniki. Dla najmłodszych wielbicieli słodyczy wystawcy przygotowali lizaki w kształcie jajek, serc oraz postaci z ulubionych bajek. Na Targach znajdzie się tradycyjnie miejsce na beczki z „Grzańcem Galicyjskim”.

Jak co roku można też odwiedzić kuźnię, w której odbywać się będą pokazy kowalstwa. Przez cały okres trwania targów na Rynku Głównym prezentować się będą twórcy ludowi z krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Twórców Ludowych. Można będzie zobaczyć jak powstają pisanki ludowe, zawieszki, tradycyjne palmy wielkanocne, hafty, serwety, ozdoby świąteczne. Ponadto wykonywane będą kwiaty z bibuły, koronka klockowa, frywolitkowa, szydełkowa, rzeźba ludowa, drewniane ptaki, itp.

Wszelkie dodatkowe informacje o targach można uzyskać na stronie internetowej www.kiermasze.com.pl.