W piątek, 22 marca w Krakowie odbyło się posiedzenie Zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Spotkanie było wyjątkową płaszczyzną do dyskusji o Krakowie, jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. 

Dyskusja o światowej gastronomii w Krakowie
Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

– To ogromny zaszczyt dla Krakowa, że Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej tu obraduje. Kraków realizuje mnóstwo wydarzeń związanych z tytułem Stolicy Kultury Gastronomicznej – powiedziała Anna Korfel-Jasińska, zastępca prezydenta Krakowa ds. edukacji, sportu i turystyki. Dodała, że część wydarzeń adresowanych jest do branży. 

– Chcemy zachęcić turystów do odwiedzenia Krakowa i znalezienia jeszcze jednego powodu, gastronomicznego, żeby zakochać się w Krakowie. Wiceprezydent Anna Korfel-Jasińska dodała, że zapraszamy także do udziału w kulinarnych wydarzeniach wszystkich mieszkańców, znakomitą okazją ku temu będzie Święto Obwarzanka – cykl wydarzeń promocyjno-edukacyjnych, który zaplanowano na maj.

– Chcielibyśmy, aby przepisy, które są naszym dziedzictwem wszyscy zainteresowani mogli stąd wysłać w świat – powiedział Rafael Ansón, prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej. – Kraków w 2019 r. jest talerzem, na którym prezentujemy dziedzictwo kulinarne Europy – podkreślił Rafael Ansón i wyraził nadzieję, że dzięki Krakowowi inne miasta będą mogły wypromować swoje dziedzictwo i czerpać inspirację.

– Jesteśmy w pełni świadomi dziedzictwa gastronomicznego Krakowa, będącego częścią jego dziedzictwa kulturowego – zwrócił uwagę Maciej Dobrzyniecki, sekretarz generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Maciej Dobrzyniecki dodał, że daje się zauważyć rosnącą rolę Krakowa jako destynacji turystycznej.

Przyznanie Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w roku 2019 świadczy o szczególnym uznaniu dla różnorodności i doskonałości kulinarnej miasta. Konkurs ten organizowany jest przez Europejską Akademię Gastronomiczną pod patronatem i przy współpracy z takimi instytucjami jak Światowa Organizacja Turystyki oraz Sekretariat Generalny SEGIB. 

Kraków, jako najbardziej popularne miasto w Polsce wśród turystów z Europy i świata oraz lider zmian gastronomiczno-kulinarnych i drugi po Warszawie największy ośrodek gastronomiczny w Polsce, cechuje się kulinarnym przywiązaniem do tradycji, dużą liczbą zainteresowanych polską kuchnią turystów i dostępem do unikalnych produktów. To wszystko sprawia, że jest to jedna z najważniejszych kulinarnych destynacji Polski i Europy.

Europejska Akademia Gastronomiczna to stowarzyszenie założone w Paryżu przez narodowe akademie gastronomiczne państw członkowskich UE. Jest to ponadnarodowy podmiot na obszarze Unii Europejskiej, stworzony z inicjatywy Międzynarodowej Akademii Gastronomii.

Celem Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest ochrona i rozwój europejskich kultur i dziedzictwa kulinarnego. Zajmuje się, na poziomie wspólnotowym i europejskim, wszystkimi kwestiami związanymi z żywnością i gastronomią. Współpracuje m.in. z ONZ (UNESCO, Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Żywienia i Rolnictwa, Światową Organizacją Zdrowia, Światową Organizacją Turystyki), Unią Europejską oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego.

W ramach świętowania Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Krakowie zostanie zorganizowanych szereg wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych adresowanych różnym grupom odbiorców: mieszkańcom i turystom, specjalistom i pasjonatom dobrej kuchni oraz wszystkim zainteresowanym tradycjami kulinarnymi. Co nasz czeka? Pikniki, konferencje, konkursy, gale i pokazy kulinarne oraz wiele innych atrakcji.

Zobacz także:

  • Kalendarium wydarzeń [PDF]