UM Kraków: Dyskusja o światowej gastronomii w Krakowie

3 min czytania

W piątek, 22 marca w Krakowie odbyło się posiedzenie Zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Spotkanie było wyjątkową płaszczyzną do dyskusji o Krakowie, jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

To ogromny zaszczyt dla Krakowa, że Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej tu obraduje. Kraków realizuje mnóstwo wydarzeń związanych z tytułem Stolicy Kultury Gastronomicznej powiedziała Anna Korfel-Jasińska, zastępca prezydenta Krakowa ds. edukacji, sportu i turystyki. Dodała, że część wydarzeń adresowanych jest do branży.

Chcemy zachęcić turystów do odwiedzenia Krakowa i znalezienia jeszcze jednego powodu, gastronomicznego, żeby zakochać się w Krakowie. Wiceprezydent Anna Korfel-Jasińska dodała, że zapraszamy także do udziału w kulinarnych wydarzeniach wszystkich mieszkańców, znakomitą okazją ku temu będzie Święto Obwarzanka cykl wydarzeń promocyjno-edukacyjnych, który zaplanowano na maj.

Chcielibyśmy, aby przepisy, które są naszym dziedzictwem wszyscy zainteresowani mogli stąd wysłać w świat powiedział Rafael Ansón, prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Kraków w 2019 r. jest talerzem, na którym prezentujemy dziedzictwo kulinarne Europy podkreślił Rafael Ansón i wyraził nadzieję, że dzięki Krakowowi inne miasta będą mogły wypromować swoje dziedzictwo i czerpać inspirację.

Jesteśmy w pełni świadomi dziedzictwa gastronomicznego Krakowa, będącego częścią jego dziedzictwa kulturowego zwrócił uwagę Maciej Dobrzyniecki, sekretarz generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Maciej Dobrzyniecki dodał, że daje się zauważyć rosnącą rolę Krakowa jako destynacji turystycznej.

Przyznanie Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w roku 2019 świadczy o szczególnym uznaniu dla różnorodności i doskonałości kulinarnej miasta. Konkurs ten organizowany jest przez Europejską Akademię Gastronomiczną pod patronatem i przy współpracy z takimi instytucjami jak Światowa Organizacja Turystyki oraz Sekretariat Generalny SEGIB.

Kraków, jako najbardziej popularne miasto w Polsce wśród turystów z Europy i świata oraz lider zmian gastronomiczno-kulinarnych i drugi po Warszawie największy ośrodek gastronomiczny w Polsce, cechuje się kulinarnym przywiązaniem do tradycji, dużą liczbą zainteresowanych polską kuchnią turystów i dostępem do unikalnych produktów. To wszystko sprawia, że jest to jedna z najważniejszych kulinarnych destynacji Polski i Europy.

Europejska Akademia Gastronomiczna to stowarzyszenie założone w Paryżu przez narodowe akademie gastronomiczne państw członkowskich UE. Jest to ponadnarodowy podmiot na obszarze Unii Europejskiej, stworzony z inicjatywy Międzynarodowej Akademii Gastronomii.

Celem Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest ochrona i rozwój europejskich kultur i dziedzictwa kulinarnego. Zajmuje się, na poziomie wspólnotowym i europejskim, wszystkimi kwestiami związanymi z żywnością i gastronomią. Współpracuje m.in. z ONZ (UNESCO, Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Żywienia i Rolnictwa, Światową Organizacją Zdrowia, Światową Organizacją Turystyki), Unią Europejską oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego.

W ramach świętowania Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Krakowie zostanie zorganizowanych szereg wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych adresowanych różnym grupom odbiorców: mieszkańcom i turystom, specjalistom i pasjonatom dobrej kuchni oraz wszystkim zainteresowanym tradycjami kulinarnymi. Co nasz czeka? Pikniki, konferencje, konkursy, gale i pokazy kulinarne oraz wiele innych atrakcji.

  • Kalendarium wydarzeń [PDF]

Autor: krystian